Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eleverna Artur, Yeva och Kate trivs på Hannaskolan. Rektor Mia Vallin tar gärna emot fler elever. Foto: Jonas Fiskaare/SVT

Ukrainska Kate: ”Största skillnaden är att man har rast utomhus”

Uppdaterad
Publicerad

Fem elever från Ukraina har de senaste två veckorna försökt göra sig hemmastadda på sin nya skola – Hannaskolan på Väster i Örebro.

Tecknet för division ser inte ut som hemma i Ukraina och svenskan är ännu så länge en utmaning – men viktiga fraser har de tre eleverna Artur, Yeva och Kate, 8 och 9 år, redan lärt sig.

– Vill du spela spel? undrar Kate på svenska när SVT ber att hon ska ge ett exempel.

Rektorn kontaktade kommunen

Men konstigast är kanske alla raster – som ska ske utomhus.

Hannaskolan är en friskola och den ligger vägg i vägg med Citykyrkan i Örebro. När flyktingar började anlända till kyrkan för några veckor sedan, så kände rektor Mia Vallin att hon ville hjälpa till. Hon kontaktade då Örebro kommun för att erbjuda skolplats åt ett antal elever.

Snabb kontakt med tolk

Vid Citykyrkan mötte Mia även en lärare från Ukraina som bott i Sverige i tre år. Hon undrade om hon kunde hjälpa till på något sätt och när hon berättade att hon var lärare så nappade Mia direkt.

– Nu jobbar hon hos oss tre förmiddagar i veckan som tolk. Hon hjälper eleverna att förstå språket och oss att planera arbetet utifrån deras förutsättningar.

Starta klippet för att höra vad eleverna tycker om att gå i svensk skola.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.