Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
David Nordvall, Örebroporten och Göran Lunander ser goda möjligheter att spara ännu mer pengar. Foto: SVT

Så vill de stora fastighetsbolagen i Örebro minska energikostnaderna

Uppdaterad
Publicerad

De höga energikostnaderna har gjort att flera kommunala verksamheter i Örebro fått i uppdrag att se över sin energikonsumtion. Två bolag som antagit utmaningen är Futurum och Örebroporten som ser goda möjligheter att dra ner på kostnaderna.

– Väldigt mycket handlar om rent handhavande i verksamheterna, säger David Nordvall, fastighetschef vid Örebroporten.

Både Futurum och Örebroporten är två bolag som säger sig ligga i framkant när det kommer till energieffektiviseringar och båda bolagen har även de senaste åren prisats för sitt energiarbete.

– Sedan starten 2012 har vår energiförbrukning sänkts med 30 procent, så vi tycker att vi kommit långt, säger Göran Lunander, vd på Futurum.

Jagar energitjuvar dagligen

Mycket av arbetet handlar om att dagligen vara ute på kvällar och nätter för att säkerställa att eventuella energitjuvar inte tickar massa pengar.

– När det kommer till drifttider är vi superintresserade av det. Kan man hitta något ventilationsaggregat som inte stängs av som det ska fast datorn säger det, eller hitta drifttider som är helt fel. Samtidigt behöver vi hjälp från hyresgästerna att titta på vad man hittar i sin lokal. Som exempelvis om en rulltrappa står och snurrar, säger David Nordvall på Örebroporten.

Det finns såväl skarpa besparingsåtgärder på gång men också tips till hyresgäster. Hör mer i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Prischocken i Örebro län

Mer i ämnet