Saffran. Foto: Leif R Jansson/TT

Saffran – den mytomspunna kryddan kan göra gott för hälsan

Uppdaterad
Publicerad

I luciatider äter många gladeligen saffransbullar, men det finns också en oro hos vissa för att få i sig för mycket.
– Det är många som tror att bara lite för mycket saffran är jättefarligt, säger Mats Humble, lektor i psykiatri vid Örebro universitet.

Kanske har du hört någon gång att för mycket saffran är skadligt. En rundfrågning på SVT Nyheter Örebros redaktion visar att vissa av oss tar det för en sanning, medan andra aldrig ens hört talas om att saffran skulle kunna vara ohälsosamt.

”Gravida ska vara försiktiga”

Psykiatrilektorn Mats Humble har också funderar över om det egentligen är skadligt med saffran eller om det bara är en myt och har forskat i saken.

– Det kan bidra till livmodersammandragningar, så gravida kvinnor ska vara försiktiga med saffran. Men annars finns det egentligen väldigt lite dokumenterat att det skulle vara farligt, säger Mats Humble.

Har antidepressiv effekt

Det finns alltså ingen anledning att vara rädd för att råka få i sig för mycket saffran under decemberfikat.

– Det har till och med visat sig i studier att en lagom dos saffran har antidepressiv effekt, säger Mats Humble.

Mats Humbles teori är att det bildats en myt om att saffran är farligt för att det förväxlas med den giftiga växten tidlösa, som liknar saffran till uteseendet och heter just meadow saffron på engelska. Se Mats Humble förklara sin teori i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer