Sala – Liljefors barnbarn ställer ut på konstrundan

Uppdaterad
Publicerad

Bruno Liljefors otroliga naturmåleri har gjort honom till en av våra mest folkkära konstnärer. När Konstrundan i Bergslagen nu anordnas för andra året i rad är mästarens barnbarn en av de 28 konstnärer som öppnar sina ateljéer runt om i Västmanlands län.

Dans är det centrala för Gunnel Liljefors-Hooger. För god hållning blev hon tidigt satt i balettskola o så småningom utbildade hon sig till danspedagog på Balettakademien i Stockholm. På senare år har rörelserna fått stanna på bild.

– Det kändes när jag slutade med dans, lite grann som en befrielse att övergå till bild, för helt plötsligt så gjorde de som jag ville, skrattar Gunnel Liljefors-Hoogers.

Djur och natur tjänar också ofta som motiv, men hon undviker att måla rävar som sin farfar.

Men att vara barnbarn till en mästare är inte bara en dans på rosor, det innebär också hård bevakning av förståsigpåare.

– Hon tyckte att jag flörtade med publiken och koncentrerade mig på den tunna klädseln, men det hade jag inte en tanke på. Och då tänkte jag att jag skulle ringa henne och säga att om jag kunde måla naket skulle jag det – men jag är tvungen att klä på henne, säger Gunnel Liljefors-Hoogers och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.