Matilda Bergman, Maximilian Andervret och Liam Wedell gillar lugn och ro. Foto: Rolf Larsson/SVT

Samtal ger studiero på Tallängens skola i Kumla

Publicerad

Nu ska regeringen utreda hur skolan ska bli en plats där det är tryggt och eleverna har studiero. På Tallängens skola i Kumla försvann stöket med hjälp av samtal.

– Vi pratade med lärarna om hur vi ska göra för att få lugnt i klassrummet och det hjälpte, säger Maximilian Andervret klass 5.

Maximilians klasskamrat Matilda Bergman håller med.

– Innan var det högljutt och skrikigt, men nu är det lugn och ro, säger hon.

Tryggt även i omklädningsrummet

För idrottsläraren Jacob Andersson är det viktigaste att eleverna känner trygghet för att det ska vara lugnt och studiero på skolan.

– Genom att lära känna varje enskild elev och prata med dem på ett sätt som de förstår skapar lung i klassrummet, säger Jacob Andersson.

– Men trygghet ska inte bara finnas i klassrummet, för mig som idrottslärare är det viktigt att den finns överallt på skolan, även i omklädningsrum och inne i gympasalen, fortsätter han.

Ofokuserade elever

Rektor Agneta Hedlund Medin poängterar hur viktigt det är med struktur på lektionerna.

– Saknas struktur kan elever bli ofokuserade och bli störande.  Det är viktigt med ett tydligt ledarskap som har fokus på undervisningen, säger hon.

Viktigt med lugn och ro

Liam Wedell går i samma femteklass som Maximilian Andervret och Matilda Berman.

– Det är viktigt med lugn och ro i klassrummet för då kan man koncentrera sig på skolarbetet och få mycket gjort, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.