Foto: SVT

Samtliga tilltalade frikänns för ofredande mot killarna som deltog i nollningen på Lindeskolan

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen kom hovrättens dom gällande den kränkande nollningen på Lindeskolan, där sju gymnasieelever dömdes till ofredande av Örebro tingsrätt. Samtliga tilltalade frikänns nu för ofredande mot killarna, men döms för ofredande mot tjejerna.

I slutet av maj dömdes sju gymnasieelever från Lindeksolans Idrottscollege för ofredande efter en nollningsrit på skolans elevhem.

Det var förra hösten som förstaårseleverna på Lindeskolans Idrottscollege väcktes mitt i natten av de  äldre eleverna. Enligt polisen tvingades killarna delta i ett så kallat ”kak-race”, nakna, medan tjejerna tvingades slicka av kvarg från andras kroppar.

Nollningen på Lindeskolan

Avslår skadeståndsyrkanden

Samtliga tilltalade överklagade domen och under fredagen kom hovrättens dom.

De tilltalade frikänns för ofredande mot killarna men döms för ofredande mot tjejerna. Påföljden blir 20 timmars ungdomstjänst för sex av de sju dömda, en av de tilltalde döms till dagsböter.

Hovrätten avslår skadeståndsyrkanden från de manliga målsäganden, däremot kvarstår tjejernas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nollningen på Lindeskolan

Mer i ämnet