Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra Petra Östling på Öbo berätta mer om hur bolaget jobbar för att förebygga vräkningar. Foto: Malin Gotlin/SVT

Samverkan räddar barnfamiljer undan vräkning hos Öbo

Publicerad

Knappt 700 hyresgäster riskerade vräkning hos det kommunala bostadsbolaget Öbo förra året. Ungefär hälften av dem rörde barnfamiljer. I slutändan blev ingen av barnfamiljerna vräkt från sitt hem.

– Ibland mår en förälder väldigt dåligt och det kan finnas många olika orsaker till det. Vi behöver skydda barnen, för det är inget barn som ska bo på gatan. Vi jobbar tillsammans med kommunen för att det inte ska inträffa, säger Petra Östling, gruppchef på Öbo.

I riket ökade vräkningar där barn är inblandade kraftigt förra året, visar siffror från Kronofogden.

Barn som vräks

Jobbar förebyggande

Öbo skickade knappt 700 ärenden till Kronofogden förra året, men endast två ledde till vräkning. Ingen av dem var en barnfamilj.

– Vi började jobba vräkningsförebyggande 2014 och har nu ett bra samarbete med kommunen, Kronofogden lokalt, Eksam, personligt ombud och Stadsmissionen, säger Petra Östling.

Agerar vid första obetalda hyran

Nyckeln både för barnfamiljerna och övriga hyresgäster, som riskerar att bli av med sin bostad, är enligt Petra Östling samarbete och att agera snabbt.

– Vi tänker att det är lättare att lösa en obetald hyra än om det har rullat iväg flera stycken. Vi jagar folk men med ett gott syfte. Vi vill få kontakt, för vi är bra på att råda och har många kontaktytor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn som vräks

Mer i ämnet