Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kronoinspektör Gunilla Svalborg Magnusson vid Kronofogden i Södertälje berätta om när hon tvingades vräka en mamma med två flickor. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Vräkningar av barnfamiljer ökar kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Antalet vräkningar där barn är inblandade ökar kraftigt visar nya siffror som SVT tagit fram från Kronofogden. Till och med november förra året har 610 barn berörts av vräkningar. Vid ett tiotal fall var inte socialtjänst närvarande.

– Jag kan inte ens förstå hur man då kan genomföra en avhysning om det finns barn på adressen, säger Gunilla Svalborg Magnusson på Kronofogden.

År 2023 kommer bli ett rekordår. Antalet barn, som antingen bor växelvis eller tillsammans med sina båda föräldrar och berörts av en vräkning, kommer landa på över 600. Senast Kronofogden registrerade de nivåerna var under åren efter finanskrisen 2008. För hela 2022 var antalet 540.

Enligt Sveriges Stadsmissioners generalsekreterare Jonas Wihlstrand sticker Sverige ut i Norden. 

Barn som vräks

 – Vi har en hushållsekonomisk kris där kostnaderna för allt har ökat. Men inkomsterna har inte ökat i samma takt. Det slår allra mest för de inte har någon buffert. Sedan har vi en bostadsmarknad som fullständigt kraschat. Vi måste tillgängliggöra lägenheter och hyror så att folk har råd att bo, säger Jonas Wihlstrand.

I majoriteten av fallen är det kommunala allmännyttiga bostadsbolag som ansöker om vräkning hos Kronofogden efter att hyresgästen varit sen med hyran.

Enligt socialtjänstlagen ska ”hänsyn tas till barnets bästa när beslut fattas som rör barn”.

Strider mot regelverk

Under de senaste två åren var dessutom 16 barn närvarande vid vräkningar utan att socialtjänst var på plats. Hälften av tillfällena skedde i Stockholms län. Enligt Gunilla Svalborg Magnusson på Kronofogden i Södertälje strider detta mot myndighetens regelverk.

 – Jag blev så upprörd när jag såg det, säger hon.

I Södertälje har Gunilla Svalborg Magnusson varit med om ett stort antal vräkningar.

 – Jag skulle aldrig verkställa en avhysning på adressen om inte socialtjänsten är med. Då backar jag och säger vi kommer tillbaka en annan dag, säger hon.  

SVT har sökt bostadsminister Andreas Carlson (KD) utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn som vräks

Mer i ämnet