Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sängplatser står tomma i härbergets nya lokaler Foto: Samuel Boström/SVT

Sängplatser står tomma i härbergets nya lokaler – ”vi har en akut brist på volontärer”

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en vinter har härberget Vinternatt tvingats flytta in i nya lokaler. Vinternatt erbjuder sängplats, mat och vård för EU-migranter och tredjelandsmedborgare. Men trots att vissa sängar står tomma så kan inte alla få en plats för natten.

Härberget Vinternatt drivs av Stadsmissionen tillsammans med Örebro kommun. Förra vintern höll de hus i Mellringe, innan det i Adolfsberg, men inför årets vinter har de fått flytta till de östra delarna av Örebro.

– Vi har inte råd att hyra på helårsbasis, så vi tvingas hitta nya lokaler att hyra inför varje vinter, säger Mirjam Vigelsbo, verksamhetsansvarig på Vinternatt.

– Mycket energi går till att hitta lokaler, organisera flytt och hitta förråd till våra saker. Jag skulle gärna lägga tiden på att arbeta med målgruppen i stället, fortsätter Mirjam Vigelsbo.

På Vinternatt erbjuds bland annat sängplats, dusch, mat och vård till EU-migranter och tredjelandsmedborgare.

– Många av våra gäster lever i en tuff situation och möter trakasserier här i Örebro. De flesta som kommer hit försörjer sig genom att tigga och det är en utsatt situation som de lever i.

Tomma sängar

Men trots att Vinternatt lyckats hitta lokaler inför de kalla månaderna så tvingas man neka många av dem som söker sig till härberget. Orsaken är att härberget får inte ta emot fler gäster än de har personal och volontärer för.

– Vi har en akut brist på volontärer och har inte kunnat ta emot alla som sökt plats, säger Mirjam Vigelsbo.

Totalt finns 18 platser på Vinternatt, av dessa har sex platser stått outnyttjade hitills under året.

– Det är inte roligt att behöva nej, säger Mirjam Vigelsbo och fortsätter:

– Vi får in intresseanmälningar och jobbar med dem. Men vi måste få in fler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer