Fredrik Indebetou är en av grundarna till företaget WA3RM och representant för Regenergy Frövi som ska bana väg för framtidens cirkulära industri. Hör mer i klippet. Foto: SVT/ Regenergy Frövi

Satsning på tomater och räkor ska ge över 200 jobb

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterades en ny industrietablering i Frövi. Satsningen, som ska sätta pappersbruket och en tomat- och räkodling i symbios, ska ge över 200 arbetstillfällen.

I mars 2023 ska etableringen driftsättas och testas och det är då produktionen av tomater och jätteräkor startar. Bakom projektet Regenergy Frövi står WA3RM och Billeruds korsnäs.

– Det kommer återvinna spillvärme från Billeruds korsnäs verksamhet för att värma upp ett stort växthus på 10 hektar och en stor räkodling på 12 hektar, säger Fredrik Indebetou, en av grundarna till WA3RM.

Positivt för kommunen

Av kommunstyrelsens ordförande beskrivs det som ett fantastiskt nytt industriprojekt där pappersproduktion, tomat- och räkodling ska ingå i en symbios. Det väntas också leda till 220 arbetstillfällen.

– Vi vill vara ett showroom för hållbar utveckling. Socialt innebär det jättemycket med arbetstillfällen och framtidstro. Ekonomiskt också självklart, att det kommer in pengar och att det händer saker. Att det är tillväxtskapande och att det inte ger klimatavtryck, säger Bengt Storbacka (S). 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.