SD vinner mark i norra länsdelen

Uppdaterad
Publicerad

35,4% röstade på Sverigedemokraterna i Ställdalen. Större andel än i någon annan valkrets i hela Sverige.

– Det som sticker ut är de stora siffrorna i de norra länsdelarna, säger Jan Olsson, statsvetare vid Örebro universitet.

Sverigedemokraterna ökar sin andel väljare i samtliga kommuner i både Västmanland och Örebro län, det visade det preliminära valresultatet efter EU-valet igår. Partiet fick 14,9 % av rösterna i Fagersta, 16,7% i Lindesberg och 19,9 i Ljusnarsberg där alltså Ställdalen sticker ut än mer.

EU-valet Tvärsnytt

Missnöjesröstning

– Sverigedemokraternas sympatiserör kan ses som missnöjda, jag tror att de upplever att glesbygdsfrågorna inte tas på allvar från de etablerade partierna. Jag tror det är mycket missnöjesröstning.

Både Örebro och Västmanland speglar riket när det gäller resultatet. Miljöpartiet och Feministiskt Intiativ går båda fram. FI går fram något mindre i länen än i Sverige. Miljöpartiet hade ett något bättre resultat i Örebro än i Västmanland. Bäst gick det i Örebro kommun där antalet väljare ökade med 5,5 procentenheter.

– Många upplever att miljöfrågorna som viktiga och att EU är det forum där de ska drivas, förklarar Olsson.

Annorlunda i riksdagsvalet

Moderaterna blev de stora förlorarna även i våra län. De tappade 6,0 procentenheter i Nora och 5,1 procentenheter i Västerås. Även Folkpartiet tappar i länen precis som i riket. Något som visar på samma sak som opinionen gjort det senaste året, men Jan Olsson tror ändå att riksdagsvalet kan bli något helt annat.

– Det kommer bli ett mycket högre valdeltagande och regeringsfrågan kommer få en annan tyngd. Då kommer de två stora partierna förmodligen växa betydligt, säger Olsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet Tvärsnytt

Mer i ämnet