Så röstade västmanlänningarna

Uppdaterad
Publicerad

Valresultatet i EU-parlamentsvalet för Västmanland följer riket som helhet. Vinnare blev bland andra Miljöpartiet och Sverigedemokraterna, sämre gick det för Folkpartiet och Moderaterna.

Knappt 90.000 västmanlänningar gick till valurnorna i gårdagens val till EU-parlamentet. Det motsvarar 45 procent ev de röstberättigade. Till valets vinnare räknas Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Feministiskt Initiativ och Sverigedemokraterna. Sämre gick det för småpartier som Junilistan och Piratpartiet men också för Vänsterpartiet, Folkpartiet  och Moderaterna.

– Vi fick väldigt bra siffror, det har kännts bra hela valrörelsen men det är roligt att få siffror på det nu, säger Magnus Edström (MP).

EU-valet Tvärsnytt

– Jag är nöjd, ungefär vad jag förväntade mig att det skulle bli, vi har fått väldigt mycket positiv respons bland folk i valrörelsen som kommit till oss, säger Ann-Christine From Utterstedt (SD).

Har inte fått ut sitt budskap

Socialdemokraterna gjorde ett bra val, drygt 30 procent av rösterna och alltjämt största parti i länet, Moderaterna behåller sin plats som näst störst, men bara marginellt före Miljöpartiet och inom Moderaterna analyseras nu det rösttapp man hade igår.

– Vi har inte lyckats få ut vårt budskap och måste analysera resultatet och fundera på hur vi ska göra för nu gäller det att kavla upp ärmarna till riksdagsvalet den 11 september, säger Elisabeth Unell (M).

– Det här betyder att vi kan gå vidare, vi hade 10 000 samtal med folk i denna valrörelse, det är lika mycket som vi hade inför förra riksdags- och kommunalvalet och vi kommer jobba vidare med den metoden, säger Anders Teljebäck (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet Tvärsnytt

Mer i ämnet