Se vad som döljer sig under ytan i Bergslagsbäcken

Uppdaterad
Publicerad

Under fjolåret monterades en kamera i Brunnshyttebäcken i Hällefors kommun. Inför vintern plockades den upp och då hade den hunnit fånga en hel del fiskar, däggdjur och fåglar på bild under vattenytan.

Länsstyrelsen och företaget fiskdata.se monterar årligen kameror i olika bäckar i länet. Syftet är att få kunskap om hur livet under ytan utvecklas.

– Många blir förvånade hur mycket fisk som vandrar i sånt som folk klassar som diken eller små bäckar som torkar upp på sommaren. Men det är inte bara i Alaska som fiskar vandrar och hoppar. Även i länet sker det i nästan varenda bäck, även om det inte alltid är fina öringar, säger Daniel Bergdahl, vattenvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Örebro län.

Färre öringar än väntat

Resultatet från filmandet i Brunnshyttebäcken förvånar dock experterna på länsstyrelsen åt det negativa hållet.

– Tidigare år har betydligt fler öringar gått upp i den här bäcken. Det är oklart om förra året var ett svagt år eller om det är en trend, det här var bara ett stickprov, säger Daniel Bergdahl.

Dock avslöjade filmerna en riktig baddare, en öring på åtta kilo som var över metern lång. Men så stora öringar hör inte till vanligheterna längre.

– De är utrotade av mänskliga ingrepp, oftast på grund av vandringshinder.

Så här ser kameraanordningen och bäcken ut från land. Foto: fiskdata.se

Observationerna kan bli värdefulla

Förr om åren var det vanligt med öring i sjöarna runt Hällefors, särskilt i Brunnshyttebäcken. Men länsstyrelsen befarar att de blivit mer sällsynta till följd av vattenkraftverken.

Om något år ska tillstånden för all svensk vattenkraft omprövas i domstol och då kan informationen från länsstyrelsens kamera bli värdefull, menar Daniel Bergdahl.

– Den här lilla spillran i den här bäcken är oerhört viktig för prövningarna av vattenkraftverken. Efter omprövningarna är vår målsättning att de här öringarna ska sprida sig till flera av sjöarna i Hällefors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.