SMV-vagnen från 1956 hade ståhöjd tack vare en nedsänkbar golvlåda. Foto: Monika Bruhn / SVT

Rena nostalgitrippen när semesterhus på hjul firar 70

Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratal husvagnsentusiaster samlas under helgen på Gustavsviks camping för att fira när Sveriges äldsta husvagnstillverkare SMV fyller 70 år. För även om ingen tillverkning sker sedan 2010 så är det många som fortfarande hyser en stor kärlek till märket.

När Sveriges äldsta husvagnstillverkare SMV i Örebro firar jubileum så finns förstås den allra första prototypen från 1947 på plats.

– Idag är det vår familj som äger den, säger Gunnar Ingelse som är en av arrangörerna bakom jubileet, och man kan väl säga att det är ett renoveringsobjekt.

Hålla svenska märket vid liv

Själv flyttade han med sina föräldrar från Holland till Örebro när pappan fick jobb hos den anrika husvagnstillverkaren.

– Pappa importerade vagnarna till Holland men när han fick jobbet här så flyttade vi hit för att hålla det svenska märket vid liv.

Under helgen har ett hundratal husvagnsentusiaster samlats på Gustavsviks camping. De kommer alla att erbjudas en rundvandring i SMV:s nuvarande lokaler där en utställning med husvagnar från alla årtionden visas upp.

Ingen tillverkning längre

Sedan 2010 byggs inga husvagnar från start.

Istället koncentreras verksamheten till att skräddarsy inredningar får olika karosser som småbussar och servicebilar. Service och underhåll av alla husvagnar erbjuds fortfarande.

”Varje vagn ett hantverk”

För Gunnar Ingelse, som ärvt sin fars kärlek till husvagnarna finns det dock inget alternativ.

– Varje vagn är ett hantverk och långt ifrån dagens massproducerade. Det är nog det som gör att så många fastnat för den.

Bitar ur SMV:s historia

1922 grundade Gustav och Helmer Berglund, Berglunds Mekaniska Verkstad,1936 bytte de namn till Sörby Mekaniska Verkstad.

1948 tillverkades den första serietillverkade SMV husvagnen . Byggnaden som inhyste verkstaden låg på Borgallén i Sörby, Örebro. Husvagnsmarknaden växte mycket kraftigt under de första åren.

1955 kom SMV modell 6, med sin karakteristiska ägg-form.

1960 SMV 10, en på den tiden en modern vagn som ersatte mod 8. Den karakteristiska ”lådan” försvann och nu kom karossen med cellplastisolering och det brutna taket.

1971 kommer de nya modellerna 24 och 25, som med åren fick lite förbättringar som större bromsar och större fönster.

1979 SMV 590 Boggie presenteras, vagnarna får större ”Bofors” fönster, och en del plåt byts ut mot på den tiden modern kulhamrad ytterplåt.

2006 Nya specialmodeller som bastuvagnen och handikappsanpassade vagnar tillverkas.

2010 Den senaste nybyggda SMV:n byggs.

Källa: SMV

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.