Foto: TT

Seniorer i Lindesberg får åka på kollo

Uppdaterad
Publicerad

Sommarkollot för seniorer i Lindesberg var planerat långt innan corona slog till. Sen ställdes det mesta på ända. Men på måndag blir det av trots allt och 22 seniorer får bryta vardagens mönster under en vecka.

Föreläsningar, promenader och underhållning är några av de utlovade aktiviteterna på seniorkollot, som kommunen anordnar för första gången. Det kommer att hållas på Åkerby utanför Nora och tanken förutom aktiviter är att erbjuda gemenskap och nya bekantskaper.

– Det är för att vi vet att det finns många ensamma som vi länge har velat få till ett seniorkollo. I och med corona har vi sett att folk blivit ännu mer ensamma, säger Carin Neanro, enhetschef för Rehabenheten i Lindesbergs kommun.

Planeringen var gjord redan innan coronapandemin slog till och anmälningstiden gick ut den sista april. Då var 23 personer anmälda.

– En person har hoppat av på grund av att den känner oro för smittorisken. Men vi är väl förberedda och känner att det kommer bli fullt covidsäkert, säger Carin.

Anpassade lokaler

Ursprungliga planen byggde på en del frivilliga insatser från kommunens olika pensionärsorganisationer, men där har man fått tänka om.

– De skulle hjälpa till och hålla i en del av aktiviteterna, men det kommer nu bara skötas av anställd personal.

Lokalerna på Åkerby skall enligt kommunen vara väl anpassade för att kunna hålla avstånd och en del aktiviteter förläggs utomhus.

Socialnämndens ordförande Mathz Eriksson (C) klipper invigningsbandet 12.30 på måndag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet