Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Karin Nordén Persson säger att korrelationen mellan arbete på covidavdelning och att bli smittad själv är tydlig. Hör mer i klippet ovan. Foto: Martin Wik/SVT

Siffrorna visar: Covidpersonalen mest smittade i sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Siffror från Vårdförbundet visar att hälften av den vårdpersonal i regionen som smittats med covid-19 arbetat på en covidavdelning, eller nära en patient som senare konstaterats smittad. Det oroar huvudskyddsombudet Karin Nordén Persson.
– Visst tycker jag att det finns en korrelation mellan att ha jobbat på covidavdelning och själv fått covid-19.

Sifforna visar att det fram tills den 5 juni fanns 220 konstaterade covid-19 fall bland vårdpersonal i Region Örebro län. 
Runt hälften, 112 stycken, gäller personer som arbetat på någon av länets tillfälliga covidavdelningar, eller nära en patient som senare konstaterats med covid-19.

– Man kan tydligt se att personal på covidavdelningar är överrepresenterade när det kommer till att själva ha blivit smittade, säger Vårdförbundets huvudskyddsombud, Karin Nordén Persson.

Oroande siffror

Huruvida smittan spridits via patienter eller mellan personalen vill inte Karin Nordén Persson spekulera i, men hon säger att siffrorna är oroande och ändå pekar åt ett håll mer än det andra.

– Ambulansen som haft mycket skydd har lågt antal smittade. Barnmorskorna som arbetar väldigt säkert har hittills noll registrerat smittade. Så visst tycker jag att det finns en korrelation mellan att ha jobbat på covidavdelning och själv fått covid-19.

Kan vara högre

I de siffror SVT Nyheter tagit del av räknas vare sig akutmottagningen eller ambulansen in.

– Så troligtvis är siffran högre än 112.

Av siffrorna att döma är det större risk för en medarbetare att arbeta på en covidavdelning än en vanlig, ska det vara så?

– Nej, det är klart att det inte ska vara så. Det gör mig orolig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet