Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Larsson, landshövding i Örebro län Foto: Beatrice Emmerik /SVT

Sigvard Marjasin död – avled i sviterna av covid -19

Uppdaterad
Publicerad

Före detta landshövdingen i Örebro län, Sigvard Marjasin har avlidit i sviterna av covid-19, något Nerikes Allehanda först rapporterade om. Han blev 91 år.

– Han var en fantastisk person och det är sorgligt att han nu gått ur tiden, säger Maria Larsson, landshövding.

Sigvard Marjasin har de senaste veckorna vårdats på covidavdelning på Universitetssjukhuset i Örebro.

– Hans tillstånd varierade från dag till dag, men det blev en konstant försämring. Han avled igår klockan 17.45 på USÖ:s särskilda vårdavdelning för patienter med covid-19 i närvaro av sina två söner, säger Sten Renglin, presschef vid Länsstyrelsen i Örebro.

”Fantastisk person”

Sigvard Marjasin föddes på Södermalm i Stockholm som enda barnet. Hans farmor var judinna och invandrade till Sverige från Ukraina. Marjasin gick 7-årig folkskola och arbetade sedan som bland annat springpojke och sjöman. Under tiden blev han alltmer fackligt engagerad och tog senare socionomexamen. Marjasin deltog även som frivillig för Israel under arab-israeliska kriget 1948.

Hans fackliga engagemang ledde så småningom till rollen som ordförande för Kommunalarbetareförbundet 1977.  Efter sin fackliga karriär arbetade han inom statlig förvaltning, innan han blev landshövding för Örebro län under åren 1989 till 1994.

– Han har betytt mycket som landshövding och framförallt för infrastrukturen i länet. Motorvägen till Arboga och Mälarbanan är några av de sakerna han verkat för. Han har även betytt mycket för högskolans utveckling. Han var en fantastisk person, oerhört samhällsintresserad och det är sorgligt att han nu gått ur tiden, säger Maria Larsson, landshövdning.

1996 anklagades Sigvard Marjasin för att ha klippt och klistrat med representationskvitton och åtalades i 46 fall. Han friades dock helt av Örebro tingsrätt.

Lämnade aldrig något åt slumpen

Presschefen Sten Renglin anställdes av Marjasin 1991 och beskriver hans engagemang som passionerat. Bakom en gammaldags ledarstil fanns en förmåga att se och visa mänsklig värme.

– Sigvard var speciell, formad av det politiska uppdraget och den skola som politiken och det fackliga arbetet han verkat inom. Han var passionerad för sina uppdrag och lämnade aldrig något åt slumpen, säger Sten Renglin och fortsätter:

– Han var en institution.

Aktiv inom bordtennisen

Marjasin har de senaste åren varit ordförande i föreningen Örebro bordtennis seniorer.

– Jag fick beskedet från grannen för ett par timmar sedan. Det är väldigt tråkigt, han var fortfarande pigg och klar i skallen, säger Björn Johnson som är mångårig medlem i föreningen.

Han berättar att Marjasin slutade spela bordtennis för ungefär ett år sedan, men att han har varit fortsatt aktiv under speltillfällena.

– Vi spelade nu under hösten och då var han alltid där och lagade kaffe åt oss.

Sigvard Marjasin blev 91 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet