Framför butiken fylld med 50- och 60-talsinspirerade saker. Foto: SVT

Sista sommaren för Mackssons nostalgimack

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha haft öppet för allmänheten i 20 år stänger Mackssons nostalgimack. Intresset finns kvar men möjligheten till att resa bort om man så vill påverkar beslutet, menar ägaren och nostalgikern Owe Persson.

Under 20 år har allmänheten kunnat besöka Mackssons nostalgimack strax utanför Laxå. Besökarna har där kunnat bevista en mack, en verkstad och en butik som andas 50- och 60-tal.

– Det började med att jag skulle göra en carport till mina bilar och det har jag gjort fast det har spårat ut lite grann efter vägen, berättar Owe Persson, nostalgiker och ägare.

Många års samlande och letande

För besökaren finns det en hel del saker att titta på, allt från bilar till produkter som förr kunde köpas i en mack.

– Det har varit ett väldigt letande, det är fortfarande ett letande men kanske inte lika aktivt som när vi började. Men man kollar annonser, auktionssajter och frågar folk, säger Owe.

Och det är inte bara bilintresserade som har lockats till ett besök.

– Det är ju inte bara motorintresserade som har kommit hit utan det är alla typer av människor. Det handlar om att umgås.

Sista sommaren

I år blir dock sista året som nostalgimacken håller öppet för allmänheten. Redan i maj meddelade Owe detta på mackens facebooksida och det var flera som frågade varför.

Owe berättar att de känner sig låsta efter att ha haft öppet varje onsdagskväll, juni, juli och augusti samt varje första söndag i månaden juni, juli, augusti och september.

– Just nu känner vi att vi vill kunna välja att åka bort en vecka exempelvis. Det kan vi inte göra nu. Inte för att vi är sådana som bara åker bort under en längre tid, men det handlar om att ha möjligheten att göra det, berättar Owe.

Men intresset för nostalgin är inget som försvinner för Owes del och allmänheten har sin sista chans att besöka nostalgimacken i sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.