Foto: TT

Efter återkommande problem – tåg kan köra förbi Kumla

Uppdaterad
Publicerad

Det har sedan en tid tillbaka varit otryggt för både resenärer och tågpersonal vid hållplats Kumla för SJ och Tåg i Bergslagen. Nu överväger SJ att tillfälligt sluta göra uppehåll och istället köra förbi.

Vid flera tillfällen har resenärer och tågpersonal utsatts för både hot och våldsamheter på tågen mellan Örebro och Laxå men det är i Kumla som det hela kulminerat flera gånger.

SJ har vidtagit en rad åtgärder för att få bukt med problemet såsom förstärkt bemanning på tågen, väktarinsatser och utökat samarbete med polisen.

Tryggheten i Kumla

En drastisk åtgärd

– Det är naturligtvis en ganska drastisk åtgärd att inte stanna på en station, och en åtgärd som får ses som en absolut sista utväg, säger affärschefen Jan Kyrk i ett pressmeddelande.

Polisen genomför sedan ett år tillbaka en särskild insats i Kumla för att minska brottslighet och förhindra stök. Att man nu börjat få problem på tågen är enligt henne något som man just börjat arbeta med.

– Det är ett nytt område och vi uppmanar SJ att polisanmäla alla händelser, annars har vi ju ingen kännedom om vad som inträffat. Vi arbetar just nu tillsammans med Kumla kommun och SJ och ska tillsammans med dem se hur vi bäst går till väga. Om tågen inte skulle stanna i Kumla så skulle det vara mycket olyckligt.

Ett beslut om tillfälligt uppehåll i Kumla kan ske snabbt och verkställas direkt men ännu är inte det beslutet fattat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tryggheten i Kumla

Mer i ämnet