Poppis att åka tåg på sommaren – men det blir snabbt trångt på bagagehyllorna. Foto: Terje Bendiktsby / TT

Trångt på tågens bagagehyllor – så mycket får du ta med dig

Uppdaterad
Publicerad

Att ta tåget på semestern har blivit allt mer populärt. Men hur mycket packning som helst får du inte ta med dig. Den som inte följer reglerna kan bli portad från resan av personalen.

Högst två väskor, samt ett litet handbagage, per person. Det är grundregeln för den som tänker resa med tåg. Begränsningen handlar inte bara om att resan ska bli bekväm för alla utan också om säkerhet.

På SJ tillåter man utöver detta ett specialbagage som till exempel en hopfällbar barnvagn, ett skidfodral eller en golfvagn.

Ersättningsbuss kan ha andra regler

Men i takt med att allt fler väljer att resa med tåg blir det allt viktigare med begränsningarna och den som försöker släpa med sig alldeles för mycket ombord kan bli nekad att följa med.

Riktigt illa kan det dock bli om tåget går sönder och ersätts med buss. Då är det busschauffören som bestämmer vad som får följa med i lastutrymmet och ombord på bussen – och då kan helt andra regler gälla.

Eget ansvar för bagage

Men att införa hårdare bagagekontroller är inget SJ planerar ännu.

”Vi anser att denna regel fungerar väl, och vi har inga planer på att förändra de rutiner och processer som redan finns gällande bagagehanteringen ombord tågen”, skriver SJ:s presskommunikatör Carl-Johan Linde i ett mejl.

En annan anledning att försöka hålla ner antalet kollin handlar om uppsikt. För oavsett hur mycket eller hur lite packning du har är du själv ansvarig för att hålla reda på den.

Blev av med ovärderligt forskningsunderlag

SVT Örebro har tidigare berättat om forskaren Linus Hedhs som reste med nattåget genom Norrland, när han blev bestulen på sin ryggsäck. Eftersom den var för stor för att ha den i sin kupé på nattåget placerade han den på en bagagehylla utanför. Det ledde till att viktigt forskningsunderlag stals.

Men på SJ kan man bara beklaga det inträffade. ”Har man med sig något man anser som extra värdefullt, bör man placera handbagaget intill sig, för bättre uppsikt”, skriver Carl-Johan Linde.

För Linus Hedh är skadan redan skedd. Hans ryggsäck har visserligen hittats – men den var tom. Nu vädjar han till tjuvarna att skicka de små korten som innehåller loggar från flyttfåglar – resten klarar han sig utan.

Tillåtet bagage på SJ:

  • Grundregeln är att varje person får ta med sig högst två väskor (maxmått 80x50x35 cm, maxvikt 20 kg) samt ett litet handbagage.
  • Utöver detta får du ta med dig ett specialbagage, som till exempel en hopfällbar barnvagn, ett skidfodral, en golfbag, ett musikinstrument, en el-sparkcykel, en hopfällbar resecykel eller en demonterad cykel i en cykeltransportväska. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.