Foto: Lindholmen Science Park /TT /SVT

Självkörande truckar ska stärka logistiken

Publicerad

I ett projekt med bas i Örebroregionen undersöks hur självkörande truckar ska kunna stärka logistiken. Tanken är att truckarna ska kunna utföra lastning och lossning från lastbilar och järnvägsvagnar.

Anledningen till att man valt Örebroregionen är för att Örebro är ett bra logistikläge, säger Hannes Lindkvist, som är projektledare på Lindholmen Science Park, en av aktörerna i projektet.

Även Örebro universitet är involverade, där finns redan idag självkörande truckar. Men nu vill man utveckla förutsättningarna att ta använda sig av självkörande truckar som kan fungera dygnet om alla dagar om året.

– De är självkörande och används enbart i forskningssyfte men kan inte utföra de uppgifter vi ämnar att utforska och kunna göra på sikt, säger Hannes Lindkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.