Foto: SVT

”Skärp straffen och kasta nyckeln”

Uppdaterad
Publicerad

Skärp straffen och kasta nyckeln – så låter några av kommentarerna i sociala medier efter vår granskning av livstidsstraffen. Men vissa vill ta det ett steg längre och återinföra dödsstraffet i Sverige.

SVT har under veckan granskat livstidsstraffet i Sverige. I tio år har Örebro tingsrätt bestämt när livstidsdömda mördare avtjänat sina straff. Granskningen visar att domstolen under den tiden beslutat att 77 mördare ska släppas ut.

Men det är inget som uppskattas av alla. Efter reportaget om att mannen som mördade Susanne och våldtog hennes 14-åriga dotter vill bli fri har hundratals kommentarer har kommit och många har samma åsikt.

TV: Livstidsstraffet – så fungerar det

”Släng bort nyckeln! Låt honom sitta resten av sitt liv”

”Han ska sitta inlåst för evigt. Livstid ska vara livstid”

”Jag kan se en poäng med att få sitt straff prövat och kanske förkortat. Men redan efter 10 år när en dömts till livstid? Känns lite...kort? ”

Några har dock poängterat att även fångar har rättigheter:

”Det ingår i vårt rättssystem att de som är dömda till livstid kan ansöka om att få sitt straff tidsbestämt efter några år. I ett rättsamhälle har även dömda vissa rättigheter kvar, som exempelvis rösträtten ”

Längre strafftider

Vår kartläggning visar att livstidsstraffet i Sverige har blivit längre sen Örebro tingsrätt tog över ansvaret. I de fall tingsrätten beslutat att omvandla och tidsbestämma ett livstidsstraff så motsvarar det i snitt 25 år. Då den dömde blir villkorligt frigiven efter 2/3 av straffet motsvarar det 16 år i fängelse. Det är nästan tre gånger länge jämfört med på 60-talet då ett livstidsstraff kunde innebära sex år i fängelse.

”Att han har rätt att söka få sitt straff tidsbestämt visar på att Sverige är en rättsstat, men även att han vid varje ansökan får nej visar på det.”

Men trots att strafftiden blivit längre anser många att det inte är tillräckligt.

”Hög tid att regeringen ser över straffskalorna. Vad är ett livstidsstraff om man kan bli utsläppt redan efter 16 år.”

Vill återinföra dödsstraff

Samtidigt är det flera som anser att dödsstraffet borde återinföras i Sverige.

”Straffet ska stå i proportion till brottet. Det mest rättvisa hade varit och avrätta honom.”

Enligt den senaste SOM-undersökningen från Göteborgs universitet vill 17 procent, nästan var femte svensk, att dödsstraffet ska återinföras.

Johan Alfred Ander halshöggs i Stockholm 1910 och var den siste som avrättades i Sverige. Foto: SVT

Dödsstraffet avskaffades 1921 i Sverige och det finns inga som helst planer på att införa det igen. Däremot vill alla riksdagspartier förutom vänsterpartiet att det nuvarande livstidsstraffet ses över och skärps.

KARTA: Här begicks brotten

– Vi behöver ha ett livstidsstraff därför att jag anser att det finns vissa som är så farliga så att man inte kan släppa ut dom förrän man kan göra bedömningen att de inte återfaller sen är det aldrig någon exakt vetenskap, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

”Kan inte garantera att inte någon återfaller”

Var femte livstidsdömd som fått straffet tidsbestämt och släppts ut har begått nya brott. Det handlar om mord, grov våldtäkt, misshandel men även lindrigare brott som olovlig körning och rattfylleri.

– Ingen har en spåkula, vi kan aldrig med hundra procents säkerhet garantera att den som får tidsbestämt inte ska återfalla i brottslighet. Låsa in personen och slänga nyckeln, det vill vi inte, säger Björn Lindén, lagman i Örebro tingsrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#LIVSTID

Mer i ämnet