Intresset för att utrota barnfattigdomen har fått många att engagera sig på Facebook. Gruppen ”Vi som skänker en del av skatteåterbäringen till fattiga barn i Sverige!” har 400 medlemmar och Majblommekommittén, som får ta emot en stor del av de skänkta pengarna, är såklart positiv.
– Det är ett jättebra initiativ. Var och en som skänker en liten slant gör mycket bra för alla barn som heböver hjälp, säger Inga-Lill Nilsson, kassör Majblommekommittén i Örebro.
Klirr i kassan?
Men bara för att man går med i en grupp på nätet innebär det inte att man verkligen skänker pengar. Det menar Mats Eriksson, forskare i kommunikationsvetenskap vid Örebro universitet.
– Det är mycket enklare att engagera sig i en Facebook-grupp än att verkligen engagera sig, som när man går ut på torg och protestera mot saker, säger Mats Eriksson.
– På ett sätt är det givetvis bra att man går med, men man vet ju som sagt inte om det i slutändan verkligen ger klirr i kassan för den här organisationen, fortsätter han.
300.000 kronor
Majblommekommittén hoppas ändå att de flesta inte nöjer sig med ett enkelt klick på datorn.
– Om de skänker 50 kronor var blir det mycket pengar. En majblomma kostar tio kronor och vi ser hur mycket pengar vi får in på det. I år har vi fått in drygt 300.000 kronor i Örebro, säger Inga-Lill Nilsson.
Liv Fahlén