Foto: SVT

Avdrag för läxhjälp kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Hjälp med läxor i hemmet ska få samma skatteavdrag som städhjälp. Det föreslår regeringen, men förslaget riskerar att öka klyftorna mellan fattiga och rika. Det tror föreningen Mattecentrum i Örebro.

Mattecentrum är en ideell förening som hjälper med elever mattematik efter skoltid. Hit kommer elever från både grundskolan och gymnasiet för att plugga matte med hjälp av proffs, om det behövs.

Det enda som Mattecentrum får i form av bidrag är att låna lokaler av Örebro kommun. Föreningen är kritisk till regeringens förslag om att hjälp med läxor i hemmet ska kunna dras av på skatten.

Rut-avdrag för läxhjälp

– Idén med att satsa pengar på ungdomar och barn är bra men jag tycker att pengarna skulle satas på oss eller liknande föreningar som erbjuder samma hjälp fast gratis, säger Petter Billinger, ideell lärare vid Mattecentrum.

En av dem som kommit till Mattecentrum för att plugga är Zala Sidiqi.

– Det är jättebra för man hinner inte alltid hemma och i skolan. Här får man hjälp också, säger hon.

Enligt regeringens förslag kommer skatteavdraget för läxläsning kosta omkring 30 miljoner kronor om året i minskade skatteintäkter. Pengar som Mattecentrum tycker kunde användas bättre.

– Det gillar jag inte alls. Alla kommer inte att ha råd, det här är i alla fall en vettig verksamhet eftersom det kostar ingenting så även dem som inte har råd kan komma hit, säger Kjell Andersson, pensionerad lärare som hjälper till på Mattecentrum.

Hur skulle pengarna användas på ett bättre sätt?

– Det är ju skolans uppgift att ge alla hjälp så det är där man skulle satsa pengarna, säger Kjell Andersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rut-avdrag för läxhjälp

Mer i ämnet