Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet. Foto: Scanpix

Lärarförbundet välkomnar lagstiftning om läxhjälp

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsministern öppnade i går för att lagstifta om läxhjälp i skolan. Det skulle enligt Lärarförbundet kosta mellan 6-700 miljoner kronor.

En timme läxhjälp, en gång i veckan, för varje klass, skulle kosta runt 629 miljoner kronor för grundskolan och gymnasiet. Räknas förskoleklasserna in blir kostnaden cirka 680 miljoner. Det har Lärarförbundet kommit fram till.

– Då skulle man inom skolan kunna anställa fler lärare av olika kategorier som skulle kunna möta det stora behov som redan finns här, säger Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet.

Öppnade för lagstiftning

Det var i går som utbildningsminister Jan Björklund (FP), här på svt.se, öppnade för en lagstiftning om läxhjälp i skolan.

– Det förekommer på mängder av skolor idag, och det borde egentligen förekomma på alla.

Varför föreslår du inte det som ett politiskt beslut då?

– Därför att det förekommer på väldigt många skolor i dag, men jag är helt beredd att ta upp det i lagstiftning. Men alltså det ingår som en del av skolans uppdrag att eleverna ska nå målen, och skolorna får ju själva fundera lite på hur exakt hur man ska jobba på den enskilda skolan. Det kanske inte finns behov på alla skolor, en del gör det. Där det finns det behovet bör man absolut besluta om det, sa utbildningsministern i går.

Eva-Lis Sirén skulle välkomna en lagstiftning.

– Jag tycker det är mycket intressant att Jan Björklund nu vill tala om hur viktigt det är att läxhjälp måste nå alla elever. Det förtjänar en viktig och seriös diskussion, säger Eva-Lis Sirén.

Men varför behövs det mer pengar? Kan man inte ta det inom befintlig ram?

– Vi har en svårt nedskuren skola. Med hjälp av en lagstiftning finns det möjlighet att bygga upp en stark organisation som kan hjälpa elever och minska skillnader i förutsättningar och göra skolan mer likvärdig.

Men det är ju skolans uppgift att alla när målen?

– Läxhjälp är en del av skolans uppdrag, men jag tror att den här debatten och behovet har kommit upp för att många föräldrar är oroliga i en hårt nedbantat skola. Får mina barn den hjälp de behöver, får de hjälp och stöd med läxan. Allt ligger i en skola där föräldrar inte känner att skolan har möjligheten att göra det kompensatoriskt.

I morgon röstar riksdagen om att införa RUT-avdrag för läxhjälp på gymnasiet. SVT Forum sänder med start klockan 09.00.

Fackförbundet har utgått från att en lärare i snitt tjänar 28.000 i månaden och per timme kostar 240 kronor, inklusive sociala avgifter. Om alla klasser får tillgång till en lärare en timme i veckan skulle det enligt Lärarförbundet kosta drygt 680 miljoner kronor, 620 miljoner om förskoleklasserna räknas bort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rut-avdrag för läxhjälp

Mer i ämnet