Skatteverket polisanmäler Västeråsregistrerad webbsida

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket polisanmäler ett företag bakom en falsk webbsida, en webbadress som är snarlik Kronofogdemyndighetens egen. Företaget har registrerat sitt domännamn hos ett webbhotell i Västerås. Det är webbadressen kronofogdmyndigheten.se som har väckt upprörda känslor hos Skatteverket. På hemsidan finns länkar med rubriker som till exempel ”lån trots anmärkning”.

-Människor måste kunna lita på myndigheter. Därför anser vi att det är allvarligt när någon utger sig för att vara en myndighet, säger Sten Eriksson, kommunikationsdirektör på Skatteverket.

Fenomenet kallas fulregistrering och det innebär att någon registrerar ett domännamn som påminner om en populär webbadress, kanske en myndighet eller ett stort företag, men lite felstavat. Den polisanmälda hemsidan har fått sitt domännamn registrerat hos webbhotellet Loopia i Västerås och bara ett ”e” skiljer det från originalet.

Jonathan Sulo, verksamhetschef på Loopia, säger att webbhotellet kan tänka sig att vidta åtgärder så fort de har fått ta del av polisanmälan.

Fulregistreringar blir allt vanligare och enligt Jonathan Sulo är en av anledningarna att det finns stora pengar att tjäna, till exempel genom intäkter från annonser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.