Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett av videoverken är ett stycke ur opera som konstnären Signe Johannessen har skrivit tillsammans med Kristina Sigunsdotter. Foto: Karl Bergholtz/SVT

Skelettdelar i Kvarntorp i centrum på konsthallen

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det premiär för konstutställningen Uppståndelsen i Kvarntorp på Örebro konsthall som kretsar kring ett mosslik som hittades 1949 i Kvarntorp. Fyndet består av kraniet från en kvinna, käkben från en hund och koskuldra. Nu uppmärksammas det mystiska fyndet genom flera videoverk och skulpturer.

– Min dotter bad mig lära henne tälja, så jag fick helt enkelt börja tälja, berättar Signe när hon står vid ett stort horn hon täljt i ask-trä.

Videoverken består av olika spekulationer och fantasier som är kopplade till hur man kan se på det här mystiska fyndet som drogs fram ur Kvarntorp.

Fick hjälp på traven

Under processen med att sätta ihop utställningen fick hon en svacka men fick inspiration av en grupp flickor som kallas sig för rädda jorden-klubben. Flickorna syns i flera av videoverken där de bland annat visar hur man skapa en svans till sig själv om man känner för att vara ett djur ibland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.