Läraren ville berätta för en elev att den gjort bra ifrån sig. Men att skicka meddelande via Facebook sent på kvällen är inte ett lämpligt agerande, anser Lärarnas ansvarsnämnd. Foto: TT

Skickade chattmeddelande till elev – slipper påföljd

Publicerad

Ett chattmeddelande skickat via Facebook sent en kväll fick en lärare i länet anmäld till Lärarnas ansvarsnämnd. Läraren slipper dock påföljd då nämnden anser att hen förstått hur fel hens agerande var och att både läraren och skolan vidtagit åtgärder.

Det var i februari i år som läraren skickade ett meddelande till en av sina elever via Facebooks chattjänst, Messenger. Meddelandet skickades strax innan halv tolv på natten, och löd:

”Du är väldigt duktig på slöjden, bara så du vet! Hemlis!”

Kände obehag

Eleven såg meddelandet på förmiddagen dagen efter och kände obehag. Meddelandet visades för elevens mentorlärare och sedan också för rektorn.

Efter händelsen ville eleven inte delta i den aktuella lärarens lektioner, och var också hemma från skolan under en period.

Hade druckit vin

Läraren själv uppger i en anmälan till Lärarnas ansvarsnämnd att hen druckit några glas vin innan meddelandet skickades. Avsikten med meddelandet var att berätta för eleven att den presterat bra på lektionerna senaste tiden och att den nu var ifatt de andra eleverna.

Vinet anges som orsak till varför läraren inte stoppat sig själv, utan faktiskt skickat meddelandet till elven.

”Klart olämpligt”

Läraren slipper dock påföljden, som annars kunde ha blivit en varning från Lärarnas ansvarnämnd. Nämnden skriver i sitt utlåtande att agerandet har varit ”klart olämpligt” men att läraren ”själv i ord och handling visat en insikt i det olämpliga i sitt agerande”.

Dagen efter meddelandet skickades ringde läraren upp eleven och bad om ursäkt, och förklarade avsikten med meddelandet. Hen har också haft flera samtal med rektorn på skolan samt fått hjälp av Regionhälsan, då läraren varit sjukskriven efter händelsen på grund av rykten och skriverier om händelsen på sociala medier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer