Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skjut inte i Vättern – politiker i protesttåg

Uppdaterad
Publicerad

En kvarts miljon människor tar sitt dricksvatten från Vättern. På fredagen manifesterade politiker från kommunerna runt Vättern mot att låta militären använda sjön för övningar och skjuta ammunition rätt ner i vattnet.

Förste vice ordförande i kommunstyrelsen Solveig Samuelsson (S) var en av de politiker som rest till Vadstena för att delta i manifestationen.

Försvaret har tidigare haft tillstånd att flyga över Vättern och skjuta 1000 skott i vattnet under övning. Nu finns ett första beslut om att låta militären avlossa 70.000 skott i vattnet.

– Jag är jättebekymrad och det är även Askersunds kommun, säger Solveig Samuelsson (S). En kvarts miljon människor tar sitt dricksvatten ur Vättern. Dessutom har vi ett nytt projekt på gång som kan innebära att ytterligare en kvarts miljon blir beroende av Vättervatten.

I projektet undersöker just nu Hallsberg, Kumla, Laxå, Lekeberg, Lindesberg, Nora och Örebro om Vättern kan bli kommunernas huvudvattentäkt.

Oron för vad ammunitionen kan betyda för vattenkvalitén har redan lett till protester även i Askersund. Fredagens manifestation syftar till att få beslutsfattare att tänka om.

– Vi hoppas att det ska leda till besinning, säger Solveig Samuelsson (S). Vi är livsberoende av vatten då kan vi inte skjuta i det. Då får man skjuta på land istället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer