Foto: Kjell Sjelin

Fruktträd och bärbuskar på åkern – så ser framtiden ut

Uppdaterad
Publicerad

Fruktträd och bärbuskar mitt på åkern? Ja, så kan framtidens klimatsmarta odlingssystem se ut. Det kallas agroforestry och forskning på hur det svenska jordbruket kan ställas om pågår för fullt.

Globalt står livsmedelsproduktionen för cirka en tredjedel av alla klimatutsläpp. Inom jordbruket är det jorden och djurhållningen som står för de största utsläppen av växthusgaser. Nu hoppas forskare att jordbruket istället kan bli en källa som binder stora mängder koldioxid.

– Vi måste utnyttja möjligheterna att minska utsläppen, säger miljöforskaren Johanna Björklund.

Klimat och miljö – SVT Örebro

En blandning av växter

Agroforestry-system, eller skogsjordbruk, går ut på att odla olika fleråriga och ätbara växter tillsammans – allt från bladgrönsaker till fruktträd som binder in koldioxid i marken, med hjälp av sina stammar och rötter.

Koldioxidinlagringen blir då mer varaktig jämfört med de ettåriga grödorna. Systemet används redan i andra delar av världen, till exempel i Afrika. Den här klimatnyttan finns också på svenska naturbetesmarker och i det gamla fäbodsystemet.

– Med kunskapen från de gamla systemen utarbetar vi nu nya, mer moderna system. Det handlar om att inte behöva riva upp marken varje år.

”Vi måste ta större ansvar”

Johanna Björklund är övertygad: Jordbruket måste läggas om för att klara Parisavtalet och hålla den globala uppvärmningen under två grader. Och där spelar agroforestry-systemen en viktig roll för att förse världen med mat, och samtidigt skydda miljön och bromsa uppvärmningen.

– På vissa platser i världen blir det för varmt för att odla. Vi måste ta större ansvar för världens matproduktion och hitta odlingssystem som klarar av att klimatet förändras. Här kommer vi få kraftigare stormar och regnväder, och då måste vi ha system som är robusta.

Jordbruket har stor potential, menar hon, att minska klimatutsläppen och binda in kol i marken med växternas hjälp.

– Men det innebär kanske också att vi måste äta annorlunda i framtiden.

Kort om agroforestry

Ett odlingssystem där fruktträd eller andra växter planteras in på jordbruksmark.

Syftet är att

– binda koldioxid med hjälp av växterna

– öka den biologiska mångfalden

– minska kväveläckaget

– öka produktiviteten

Ordlista

Perenn: växt som lever i många år

Ettårig gröda/spannmål: växt som sås på våren och skördas på hösten. Lever alltså inte vidare.

Stråsäd: ett slags spannmål

Kolinlagring: alla växter ”äter” koldioxid från atmosfären för att växa. Det är genom fotosyntesen som koldioxid binds. Träd och buskar binder kolet långvarigt i sin stam, rötter och i marken.

Agroforestry: Odlingssystem där fruktträd och bärbuskar planteras in i jordbruket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat och miljö – SVT Örebro

Mer i ämnet