Foto: SVT

Skola i Örebro inför mobilförbud

Publicerad

En av Örebros större skolor, Engelbrektsskolan, kommer i höst att införa totalt mobilförbud i sina lokaler. Fler skolor diskuterar att sätta stopp för mobilerna, uppger kommunens skolchef.

I ett brev som skickats ut till föräldrarna meddelar skolan att man fattat beslut om att mobiler inte längre ska vara tillåtna att använda för eleverna.

”Under raster har det förekommit kränkningar på sociala medier eller att elever mot sin vilja blir fotograferade eller filmade utan medgivande”, skriver skolans rektor i brevet.

Även bättre studiero för att öka elevernas resultat anges vara ett viktigt skäl till beslutet. På Engelbrektsskolan går drygt 800 elever i årskurs 4-9.

Fler skolor diskuterar

Det är nu upp till varje skola i Örebro om de vill införa mobilförbud.

– Det är ingen fråga som ligger på varken politikernas eller förvaltningens bord, säger Margareta Borg, förvaltningschef för kommunens skolor och förskolor.

Enligt henne diskuteras nu frågan även på andra skolor.

– Jag tror att vi har flera skolor som har det som förslag. Det är upp till varje skola och rektor att fatta beslut.

Lämna ifrån sig mobilen

De elever som tar med sig mobiltelefon till Engelbrektsskolan i höst kommer att få lämna den till skolans personal och få tillbaka den först efter skoldagens slut.

Föräldrar som behöver nå sina barn under skoltid uppmanas att vända sig till skolans fasta telefoner i lärrarrum och på expeditionen.

SVT har sökt rektor och biträdande rektor på Engelbrektsskolan, men bägge är på semester.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer