Foto: Jakob Eriksson/SVT Örebro

Elever pärlar för barns rätt till skola

Uppdaterad
Publicerad

Som bidrag till årets insamling till Musikhjälpen satsar Mellringeskolans högstadieelever i Örebro på pärlplattor. Tanken är att de drygt 300 eleverna i årskurs 7-9 ska tillverka och sälja pärlplattesmycken i form av halsband och armband.

Smyckena har designats i samarbete med den professionella pärlaren Johan Karlgren och är, förutom att dra in pengar till Musikhjälpen, tänkta att bäras som ett ställningstagande för årets tema.

– Vi kände att vi ville engagera oss för musikhjälpen, vi ville ha något som blev som ett ställningstagande, som ett armband eller en pin som säger att ”Jag står för att jag tycker att barn i krig har rätt att gå i skolan” säger Jenny Johansson, kommunikatör vid Mellringeskolan.

Musikhjälpen i Örebro

”Det är väldigt kul”

– Det är väldigt kul och vi gör det ju för en bra sak. Det är kul att skolan har startat den här temadagen så vi får hjälpa till, säger Elvira Jonsson, som är elev på Mellringeskolan.

Foto: Jakob Eriksson/SVT Örebro

Proffs på plats

Som inspiration och hjälp för eleverna har Johan Karlgren även funnits på plats i skolan där han pratat om pärlplatteläggning och gett tips och råd i skapandet av smyckena.

– De kontaktade mig för några månader sen och frågade om jag ville vara en del av det här och det är klart att man ska vara det.  Att ungdomarna själva får känna att de skapar nånting som i sin tur kan hjälpa människor, det är helt rätt tänkt, säger Johan Karlgren.

Van att engagera sig i insamlingen

Det är tredje året i rad som Johan Karlgren är involverad i musikhjälpen.

– I Linköping 2015 var jag med i buren hela veckan och pärlade med artisterna. Vi drog ihop 125.000 kronor på 900 gram plast och jag hoppas väl att kidsen här i Örebro ska lyckas med nåt liknande, säger Johan Karlgren.

Mellringeskolans smycken kommer finnas till försäljning på sociala medier men även finnas att köpa på öppet hus på Mellringeskolan i december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Musikhjälpen i Örebro

Mer i ämnet