Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du elever och personal på skolgårdsdiscot. Foto: SVT

Karlslundsskolans skolgård förvandlades till disco – här rör sig barnen dagligen

Uppdaterad
Publicerad

Karlslundsskolan i Örebro har blivit en certifierad Generation pep-skola efter satsningar på fysisk aktivitet för barnen i skolan. Som ett led i firandet av certifieringen fick eleverna under torsdagen dansa loss på ett skolgårdsdisco.  

Elever och personal dansade för fullt ihop när skolgården förvandlades till ett dansgolv. Skolan firade att de blivit certifierade som en Generation pep-skola 2023 med disco och glass.

– Det känns jätteroligt. Jag tycker att det känns som ett bra kvitto på  att det arbete vi gör här på skolan är framgångsfullt och att det är något som förhoppningsvis kan inspirera andra skolor, säger Sara Grundel, lärare och mentor på Karlslundsskolan.

Victoria och Daniel ligger bakom

Kronprinsessparet är initiativtagare till organisationen Generation pep som har som syfte att barn och unga ska leva ett mer aktivt och hälsosamt liv. Sedan 2020 har skolor kunnat bli certifierade och inför 2023 uppnådde 28 skolor certifiering, en av dem var Karlslundsskolan. För att bli certifierade måste skolorna ta fram handlingsplaner och jobba systematiskt med fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor.

– Vi tror verkligen på att barn och unga presterar och koncentrerar sig bättre när de får röra på sig och var fysiskt aktiva, säger Sara Grundel.

Aktivitet utanför idrottslektioner

Karlslundsskolan har bland annat rörelse på morgonen inför skolstart, rörelsepauser i klassrummen, skolgårdsdisco en gång i månaden och extraidrott för den som behöver.

– Vi har varit en idrotts- och hälsoskola sedan vi startade för tio år sedan, men sedan har vi utvecklat det här ännu mer efterhand. I dag möter våra elever fysiskt aktivitet inom ramen för hela skoldagen, inte bara på idrottslektioner, säger Sara Grundel.

I klippet ovan ser du dansande elever och personal på skolgårdsdiscot i Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.