Skolor läggs ner i Lindesberg trots starka protester

Publicerad

Besvikelsen bland byborna var stor när kommunfullmäktige ikväll beslutade att lägga ner Ramshyttans skola, Rockhammars skola samt förskolan Lönngården i Rockhammar.
– Vi känner oss utlämnade i mörkret i Ramshyttan, säger Mirjam Björkman.

Under måndagskvällen gjordes ännu ett försök att fatta beslut om skolornas vara eller inte vara i Rockhammar och Ramshyttan. Vid sammanträdet i mars återremitterades frågan, men ikväll togs beslut om nedläggning efter stor oenighet.

– Vi tycker att det här är rätt väg att gå, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Linda Svahn (S).

Ortsbor protesterade

Många ortsbor hade tagit sig till fullmäktigesalen för att protestera och försöka påverka beslutet i sista stund.

– Vi har pannlampor idag för att demonstrera att vi känner oss utlämnade i mörkret här ute. Ni släcker ner hoppet om landsbygdsutveckling. Inget går att kompensera förlusten av en skola för en by, säger Mirjam Björkman.

”Det här är en landsbygdsfråga”

Flera politiker var också på ortsbornas sida att bevara skolorna.

– Det här är inte enbart en skolfråga utan en landsbygdsfråga. De frågor människor tittar på innan man flyttar är om det finns en skola på orten och vad som går att göra på fritiden. Ett modigt beslut vore att besluta att ha kvar skolorna. Översiktsplanen för kommunen har ju tittat på bebyggelser på landsbygden. Om det här bara är rader i ett pappersdokument så kanske dessa kan strykas, säger Magnus Eriksson (C).

Utfallet i röstningen blev 23-22. Med minsta möjliga marginal röstade kommunfullmäktige för att lägga ner de aktuella skolorna.

Här röstar fullmäktige för att lägga ner byskolor. Foto: Peter Comstedt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer