Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Måltidschefen Lars-Gustav Stål i Kumla visar upp den mat som köpts in inför en eventuell strejk. Foto: Erik Karlsson/SVT

Skolorna var förberedda inför strejk – med halvfabrikat

Uppdaterad
Publicerad

Skogstorpsskolan i Kumla stod redo inför en eventuell strejk på torsdagen. Frysen är full med halvfabrikat som korv och bröd – som skulle ha kunnat tillagas enkelt om kökspersonal hade tagits ut i strejk.

– Maten kommer fortfarande serveras, det kommer inte kastas, säger måltidschefen Lars-Gustav Stål.

Strejkvarslet skulle ha berört många arbetsplatser i Örebro län, exempelvis personer som arbetar i skolkök – men också steriltekniker, chaufförer och lokalvårdare.

I Örebro län handlade det om arbetsplatser inom såväl kommuner som regionen. På Skogstorpsskolan ville man förbereda sig inför en strejk – därför planerade man för minimal bemanning i köket redan när varslet kom.

Enklare maträtter så som korv och hamburgare köptes in. Mat som inte kommer slängas, utan tas tillvara, efter onsdagseftermiddagens besked att strejkhotet är avblåst.

Hör måltidschefen om hur de förberedde sig inför en eventuell strejk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.