Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kommunals ordförande Malin Ragnegård berätta om vad fackförbundet uppnådde i förhandlingarna. Foto: SVT

Strejken avblåst – Kommunal och arbetsgivarna överens

Uppdaterad
Publicerad

Kommunal varslade om strejk för 5 000 efter en konflikt med Sveriges Kommuner och Regioner samt företaget Sobona.

Strejken är nu avblåst efter att parterna kommit överens.

Bakom konflikten låg krav från Kommunal om lön, arbetstider och dygnsvila. Lokala arbetsgivare och fackförbund ska bestämma över arbetstiderna, enligt Kommunals krav.

Arbetstider har blivit en infekterad fråga efter ett EU-krav om att personal alltid ska ha elvatimmars vila per dygn, om inte dispens ges. Något som påverkar räddningspersonal och personliga assistenter.

Mest framgång kring lönefrågan

Under dagen kom medlare fram till ett förhandlingsbud för parterna att ta ställning till. Det granskades under eftermiddagen och parterna har accepterat villkoren.

– De viktigaste delarna är att det blir löneökningar enligt märket, 985 kronor till potten. Vi har också fått igenom en garantinivå att varje medlem är garanterad minst 450 kronor och att det ska betalas ut senast 30 juni, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal, till SVT Nyheter.

Hon menar att det här är ett steg för att komma åt ”det otyg som är med Sveriges Kommuner och Regioner”:

– Som håller inne medlemmarnas pengar, säger hon.

Vad gäller frågan kring arbetstider och dygnsvila kom fackförbundet inte lika långt i förhandlingarna.

– Men det vi fick till är en förenkling. Förut har man behövt söka ny dispens var 12:e månad för långa arbetspass. Nu behöver man söka dispens en gång och sen kan man fortsätta och förlänga med ett lokalt förfarande, säger Malin Ragnegård.

Kampen inte slut än

Ett gemensamt arbete mellan SKR och facket vidtar nu där man ska diskutera frågan vidare.

– När det gäller arbetstiderna har det framförallt handlat om räddningstjänsten, och där kommer vi nu att göra undantag från att söka dispens när det gäller övningstillfällen och utbildningstillfällen. Vi kommer att ha ett gemensamt arbete där man ser över arbetstidsreglerna, säger Ulf Olsson, förhandlingsdelegationens ordförande hos SKR, till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.