Planerade operationer ställs in i Kronoberg om Kommunals strejk bryter ut. Foto: Johan Nilsson/TT

Planerade operationer ställs in om Kommunal strejkar

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg skriver i ett pressmeddelande att de kommer att behöva ställa in planerade operationer om Kommunals strejkvarsel blir verklighet.

Enligt pressmeddelandet är medarbetare på de steriltekniska enheterna på sjukhusen i Ljungby och Växjö berörda av strejkvarslet, men också lokalvårdare.

– En eventuell strejk inom lokalvården och de steriltekniska enheterna får stora konsekvenser för vår möjlighet att operera, eftersom operationssalar kräver en helt ren och steril miljö. Vi kommer att behöva prioritera akuta operationer och canceroperationer, säger regiondirektör Martin Myrskog bland annat i pressmeddelandet.

Patienter som väntar på operation ska få samtal av regionen

Patienter vars planerade operationer ställs in kommer enligt pressmeddelandet att bli uppringda av vården för mer information om vad som händer med deras operationstid.

Även transportverksamheter och produktionsköken på sjukhusen i Växjö och Ljungby berörs om strejken bryter ut.

Enligt Region Kronoberg kommer antalet rätter att begränsas under strejken, och transporter av exempelvis blodprover och medicinsk utrustning kommer att köras med taxi.

Exakt antal okänt

Totalt har Kommunal varslat 5 000 medlemmar om strejk, men exakt hur många personer på varje arbetsplats som tas ut, är enligt Martin Myrskog osäkert.

– Vår förhoppning är att Kommunal berättar det för oss så fort som möjligt, eftersom det underlättar för oss att planera vår verksamhet, säger han till SVT Småland.

Enligt Kommunals presstjänst kommer besked om hur många som tas på varje enskild arbetsplats som tas ut att komma först i samband med att strejken bryter ut.

Region Kalmar län vill inte gå ut med lika specifik information som Kronoberg, men säger att de har jobbat med en planering för om varslet bryter ut.

– Vi har precis som Kronoberg och andra regioner jobbat med det här sedan varslet kom. Om strejken bryter ut så kommer vi att komma ut med mer information. Det viktiga är att det ska drabba våra invånare så lite som möjligt, säger HR-direktör Helen Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.