• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karin Simonson Alm är konfliktledare Vårdförbundet Kronoberg och hon menar att det nu är upp till arbetsgivaren att se till att övertidsstoppet inte blir av. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Fler än 3000 vårdanställda i Region Kalmar och Kronoberg berörs av övertidsblockad

Uppdaterad
Publicerad

1662 av Vårdförbundets medlemmar i Kalmar och 1425 i Kronoberg kommer från och med den 25 april inte att jobba någon övertid. Detta enligt de konfliktåtgärder som fackförbundet varslat om.

Sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker är de yrkesgrupper som berörs av konfliktåtgärderna. Utöver de drygt 3000 medlemmarna berörs ytterligare anställda som går på samma avtalsområde.

Detta efter att medlingen i avtalsrörelsen mellan Vårdförbundet och arbetsgivaren Sveriges kommuner och regioner, SKR/Sobona strandat på torsdagen.

– Det är ju tragiskt att vi ska behöva ta till det här, men villkoren är inte tillräckligt bra och läget är akut, säger Anna Seiborg Kidell ordförande Vårdförbundet Kronoberg.

Enligt konfliktledare Karin Simonson Alm är Vårdförbundet och arbetsgivaren inte överens om mycket.

– Det handlar om nästan hela paketet.

I klippet hör du vårdförbundet i Kronoberg berätta vad de tror kommer hända om övertidsstoppet blir verklighet.

Gäller från 25 april

Blockaden innebär att förbundets medlemmar inte kommer att jobba övertid. De som idag arbetar deltid kommer heller inte att gå upp i tid och det kommer också att vara stopp för nyanställningar.

– Eftersom det är satt i system med övertidsarbete så innebär det totalt tre miljoner övertidstimmar för våra medlemmar under förra året. Det är ju inte så ett arbete ska planeras men det är det man har gjort, säger Matilda Uusijärvi presschef på Vårdförbundet.

– Jag ser ju att regionen kommer att få problem, säger Mari Eklind ordförande vårdförbundet Kalmar.

Medlingen avslutad

Varslet omfattar alla regioner i landet och totalt berörs cirka 63 000 medlemmar. Medlingen avslutades på torsdagen utan att parterna kommit överens.

Konflikten gäller främst arbetstider, bland annat arbetsgivarens möjlighet att frångå arbetstidslagen.

SKR har avböjt en intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.