Vårdförbundet hoppade av medlingen med SKR/Sobona och varslar nu om bland annat övertidsblockad. Foto: Jessica Gow/TT

Facket hoppar av medling – hotar med övertidsstopp i vården

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundet har i dag varslat om konfliktåtgärder för sina 63 000 medlemmar. Kommer man inte överens med arbetsgivarsidan så blir det stopp för övertid, mertid och nyanställningar i alla regioner, även Värmland, från 25 april.

Under 2023 jobbade vårdförbundets medlemmar tre miljoner timmar övertid, enligt egna beräkningar.

– Var tredje medlem jobbar regelbundet övertid. Det visar tydligt på systemfelet i svensk hälso- och sjukvård. Regionerna överutnyttjar medarbetarna med kortsiktiga metoder istället för att långsiktigt förbättra villkor och arbetsmiljö så att fler vill och kan arbeta heltid i vården, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet i ett pressmeddelande.

Avbröt medling

Avtalsförhandlingarna har pågått sedan årsskiftet. I slutet på mars begärde parterna, Vårdförbundet och SKR (Sveriges kommuner och regioner) samt Sobona (arbetsgivarorganisationen för regionernas och de kommunala bolagen), medling. I dag, 11 april, avbröt Vårdförbundet medling och varslade om konfliktåtgärder – övertidsblockade, stopp mot mertid och nyanställningar.

”Budet räcker inte”

– Det bud vi fått från arbetsgivarna räcker inte för att möta utmaningarna i den svenska sjukvården. Människor dör i väntan på vård och medlemmarna i Vårdförbundet får det allt tuffare. Vi har velat se lösningar för att rädda sjukvården men SKR/Sobona inte visat den viljan. Därför har vi idag varslat om konfliktåtgärder, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

SVT Nyheter Värmland söker kommentar från arbetsgivarsidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.