Skyddsmask 90 vid en grundkurs i Boden. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Säkerhetsmask tas bort från ambulanspersonal – får bara användas av försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2009 har den så kallade ”skyddsmask 90” funnits inom alla regioner och landsting i Sverige. Men sedan ett beslut från Arbetsmiljöverket kommer de inte längre få användas av annan personal än inom Försvarsmakten.

Säkerhetsmasken används tillsammans med en helkroppstäckande dräkt och ska skydda vid situationer då farliga ämnen släppts ut.

Tillsammans med andra myndigheter inom krishantering gjorde Socialstyrelsen en upphandling av masken som sedan skickades ut till Sveriges alla regioner och landsting och har använts sedan 2009.

Saknar CE-märkning

I ett yttrande från Arbetsmiljöverket fastslås nu att masken saknar CE-märkning, och inte heller kan få det i efterhand, och därför inte ska få användas av någon personalgrupp utanför försvaret.

– Vi fick reda på det här för ungefär en vecka sedan och då drog vi igång ett arbete direkt. Vi jobbar på att försöka lösa det här utifrån det som Arbetsmiljöverket skrev, säger Maria Westin, beredskaps- och säkerhetschef vid Region Örebro län.

Tanken var att myndigheterna, Rikspolisstyrelsen, Tullverket, Kustbevakningen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, skulle ha likadan skyddsutrustning. Dräkten tillsammans med skyddsmask 90 har bland annat använts av ambulanspersonal.

– Det här är masker som är till för att användas vid kemiska utsläpp, men jag tror aldrig vi aldrig använt dem skarpt. Men vi har övat mycket med dem, det är ju skyddutrustning.

Samarbetar med lösning

Just nu arbetar man tillsammans över landet med att ta fram en lösning på problemet.

– Det är viktigt att man samverkar med andra i samma genre eftersom flera drabbas. Det här är inte bra och vi måste göra något på en gång, säger Maria Westin.

– Vi har ju ett uppdrag som vi måste utföra och då måste vi ha skyddsutrustning till vår personal. Det var inget vi var medvetna om, men är något vi måste lösa så fort som möjligt.

När tror du det är klart?

– Det kan jag inte svara på, det vet jag absolut inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.