Slut på snabbtester hos apoteken – ”det är kris just nu”

Uppdaterad
Publicerad

Snabbtesterna som man köper på apoteket och tar hemma för att få ett resultat direkt har tagit slut under december och julen. Efterfrågan på testerna har varit väldigt stor under senaste veckornas högtider.

– Man vill testa sig innan man träffar svärmor eller tar med barnen till de äldre, säger Kåre Apelqvist, farmaceut på Apoteksgruppen i Örebro.

Det finns olika varianter av snabbtester som man köper på apotek och gör själv hemma. I början skulle man föra in en pinne långt upp i näsan, nu räcker det att skrapa näsväggen några centimeter in och framöver kommer salivtester bli vanligare.

– När det gäller småbarn är det lättare med salivtest än nästest, säger Kåre Apelqvist.

Coronapandemin

Slut på hyllorna

Hos apoteken finns dock inga tester att köpa just nu. Under flera veckor i december har det varit problem med leveranser och efterfrågan har varit stor.

– I Örebro län har vi ökat försäljningen av antigentester med cirka 300 procent i december jämfört med oktober. Vi ser en lavinartad försäljningsökning på grund av den stora efterfrågan hos våra kunder, säger Elin Jarl, kommunikationschef på Apoteket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet