Genom att flytta på avgasröret skapades ett hålrum under bilen som polisen misstänker att mannen använt för att smugglat vapen till Sverige. Foto: polisens förundersökning

Smugglade vapen till Sverige genom ombyggd bil

Uppdaterad
Publicerad

Genom ombyggda bilar ska den misstänkte mannen enligt polisen ha smugglat in stora mängder vapen till Sverige. Nu åtalas en 37-årig man vid Örebro tingsrätt för grovt vapenbrott och grov smuggling.

Det var i januari 2016 som polisen punktmarkerade den 37-årige mannen då han misstänktes för att ha smugglat in stora mängder vapen till Sverige. När polisen grep honom hittade de förutom ett pumphagelgevär en bazooka och 81 skott passande en AK-47 Kalasjnikov, som är ett automatvapen.

– Det var ingen engångsgrej. Han har fört in mycket vapen till Sverige, säger Mattias Forssten som är chef vid polisens aktionsgrupp i Bergslagen.

I bilen hittades ett pumphagelgevär och en bazooka. Foto: polisens förundersökning

Den svenska polisen har samarbetat med polis i Bosnien där flera män gripits misstänkta för vapenbrott och för att ha sålt vapen till 37-åringen. I förhör framkommer att de sålt ett 10-tal automatvapen men även sprängmedel och andra vapen till 37-åringen.

Hur många vapen handlar det om totalt?

– Den här individen har varit en tämligen stor aktör och en starkt bidragande faktor att många vapen från Balkan har hamnat i Sverige, säger Mattias Forssten.

Byggde om bilar

När polisen gjorde husrannsakan i den bil som använts upptäckte man ett stort hålrum under bilen. Genom att bland annat flytta på avgasröret har en yta frigjorts där polisen misstänker att ha gömt vapnen.

– Han har använt preparerade bilar av en viss typ och vi menar att han har gjort fler än en resa.

Sålde vidare till tungt kriminella

I Sverige har den 37-årige mannen sålt vapnen vidare. I förhör framkommer uppgifter om att priset på ett automatvapen varit runt 25 000 kronor och han sålt till personer med koppling till kriminella gäng.

– Vi har goda indikationer på att en del vapen har hamnat i Örebro, en del i Göteborg och en del på andra ställen.

I bilen mannen fördades i innan han greps fann polisen 81 skott tillhörande ett automatvapen. Foto: polisens förundersökning

Hur har ni hanterat uppgifterna om misstänkta köpare?

– Vi har på ett eller annat sätt gått vidare med informationen. Antingen genom ärenden hos åklagaren eller till vår underrättelsetjänst.

Mannen nekar till brott men avtjänar just nu ett längre fängelsestraff för grovt narkotikabrott. Om han döms riskerar han ett nytt flerårigt straff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.