RSV-granater till jugoslaviskt granatgevär M57. De smala rören är utskjutningsmotorn, de större med utfällbara fenor är stridsdelen, bedömer FOI:s expert. Foto: Republika Srpskas inrikesdepartement

Förvarade pansargevär i förråd – åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En 36-årig örebroare kommer att åtalas för grovt vapenbrott efter att han smugglat in ett pansargevär till Sverige. Mannen misstänktes först för inblandning i omfattande vapensmuggling från Bosnien något som åklagaren inte har lyckats bevisa.

Av poliser har 36-åringen pekats ut som mannen som styrt vapenhandeln i Örebro. Han greps i samband med ett internationellt tillslag mot vapensmuggling där polisen även grep fem män i Bosnien.

Mannen är misstänkt för grovt vapenbrott efter att polisen hittat ett pansarskott, ett gevär och ammunition i en lokal i Örebro.

– Ett pansarskott är ett mycket kraftfullt vapen som kan göra stor skada och det gör att jag kommer att yrka på strängt straff, säger kammaråklagare Jonas Lövström vid internationella åklagarkammaren.

Smugglat från Bosnien

Samtidigt misstänktes han för att tillsammans med männen i Bosnien ha smugglat stora mängder vapen till Sverige. När polisen slog till så beslagtogs ett flertal automatvapen och 16 handgranater som var på väg till Sverige.

Men enligt åklagaren höll inte bevisningen.

– Den delen har lagts ned för att det gick inte att bevisa, säger Jonas Lövström.

Nekar till brott

Den 36-årige mannen sitter just nu på Kumla-anstalten där han avtjänar ett flerårigt fängelsestraff för narkotikabrott. Utredningen avseende vapenbrott har pågått i snart två år men mannen nekar till brott.

– Jag vet inte hur åtalet kommer att se ut men hans inställning är att han nekar. Förklaringen är att det inte är hans vapen, säger hans advokat Thomas Martinsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.