Ulf Lernéus är en av villaägarna som längtar efter att få slippa det ständiga ljudet från tågen som åker förbi utanför tomtgränsen. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Snart 20 år sedan löfte om bullerskydd – ännu har inget hänt

Uppdaterad
Publicerad

I Lillån norr om Örebro infaller snart ett 20-årsjubileum. Så länge har boende vid järnvägen fått vänta på ett utlovat bullerskydd. Men medan allt längre och tyngre godståg passerar i hög fart lyser bullerskyddet med sin frånvaro.

Det var 1999 som Trafikverket åtog sig att bygga bullerskydd vid fastigheterna på Graningevägen i Lillån norr om Örebro.

För sju år sedan verkade det som om man äntligen var nära en lösning. Då kom ett mejl från handläggaren på Banverket, som Trafikverket hette då, där det stod: ”Avsikten är att ett bullerskydd uppförs under 2010”.

Men inget plank, eller något annat, har kommit upp. Däremot har antalet tåg som passerar de tolv villorna ökat till 190 per dygn.

Kräver åtgärdsförslag

På Miljönämnden i Örebro beslutade man under måndagen att sätta ytterligare press på Trafikverket.

– Nu har vi begärt en skrivelse från Trafikverket där vi vill se ett åtgärdsförslag, säger Per Lilja som är ordförande i nämnden. Tyvärr kan vi inte ålägga vite.

”Tråkigt att inget händer”

En möjlighet kan vara att Trafikverket driver ärendet vidare till Länsstyrelsen och så småningom till Miljödomstolen. Något som i nuläget kanske vore bra – trots allt.

– Det är jättetråkigt att inget händer, konstaterar Per Lilja. Men om ärendet går vidare får vi i alla fall ett avgörande.

Att kommunen skulle stå för ett bullerskydd är inte aktuellt i nuläget.

– Man kanske kan komma fram till en kompromiss på sikt men det är Trafikverkets ansvar att ordna med bullerskydd, avslutar Per Lilja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tågbuller

Mer i ämnet