Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Senada Selman, områdesutvecklare på Partnerskap Brickebacken, hoppas kunna dra igång leksaksbiblioteket så fort som möjligt. Foto: Fanny Hult/SVT

Leksaksbibliotek kan bli verklighet: ”Viktigt att lära barn att dela med sig”

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan det bli aktuellt med att låna leksaker istället för att köpa nya. Partnerskap Brickebacken i samarbete med Öbo vill öppna ett leksaksbibliotek i bostadsområdet Brickebacken i Örebro. Tanken är att värna om miljön, men också att lära barn att dela med sig.

– Lär man sig tidigt så blir det enklare att ha kvar det tänket som vuxen, säger Senada Selman, områdesutvecklare.

Verksamheten kommer att fungera som ett vanligt bibliotek. Allt som behövs för att ta hem en leksak är ett lånekort på Brickebackens bibliotek. Men hittills har de inte fått in tillräckligt många donationer för att dra igång på allvar.

– Sett till hur många som bor här i området behöver vi mellan 300 till 500 leksaker, säger Senada Selman.

Idén härstammar från Majorna i Göteborg, där det första leksaksbiblioteket i Sverige startades 2018. Sedan tidigare finns konceptet även i andra städer runtom Europa och på ytterligare tre platser i landet. Om allt går som planerat får Brickebacken Sveriges andra, och tillika Örebro läns första, leksaksbibliotek.

Viktigt med miljömärkning

Senada uppmanar allmänheten att donera överblivna leksaker, pussel och annat pyssel som inte används hemma.

– Men när det gäller plastleksaker bör dessa vara CE-märkta, alltså giftfria, säger hon.  

Hör mer om Örebros nya leksaksbibliotek i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.