Polisehelikopterns värmekamera slutade fungera mitt under rymmarjakten pågrund av värmen Foto: TT/arkiv

Värmen försvårade rymmarjakt – problem för helikoptrar och hundar

Uppdaterad
Publicerad

Polisens sökarbete efter den morddömde man som i förra veckan rymde från Kriminalvården försvårades kraftigt av hettan. Varken polisens helikopter eller hundar kunde söka på bästa sätt.

När larmet kom att en morddömd man rymt från Kriminalvårdens transport var en av polisens sökhundar ute på annat uppdrag. Hunden sökte efter personer som avvikit från ett behandlingshem i närheten av Kopparberg.

Påverkades av värmen

Senare under kvällen och natten hade polisen tillgång till tre-fyra hundar som deltog i sökinsatsen. Men på grund av värmen orkade hundarna inte söka aktivt lika länge som vanligt.

– Det påverkar dem jättemycket. De tar slut mycket fortare så de måste få vila och vatten innan de kan fortsätta, säger Mats Rupla som är chef på polisens hundenhet.

Även polisens helikopter påverkades av värmen. Helikoptrarna är utrustade med värmekamera men då det var närmare 30 grader varmt under sökinsatsen blir det svårt att hitta en person i terrängen.

Vad tänker du själv kring att han kom undan?

– Det är inte bra. Men det var ett stort sökområde och omständigheter som försvårade. Vi borde hittat honom men han var nålen som tog sig ut.

Fungerar inte i värmen

Ingenjören Stefan Sjökvist är vd på företaget Termisk Systemteknik och han har många år erfarenhet av användning av värmekameror.

– Värmekamerorna fungerar som sämst när det är så varmt ute, säger han till SVT Nyheter Örebro.

När solen värmer upp marken och trädkronorna så kan kameran inte urskilja en person.

– Ju mer solen skiner desto sämre fungerar kameran.

Den morddömde mannen är enligt Kriminalvården fortfarande på fri fot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rymningen i Laxå

Mer i ämnet