Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Försöker att inte kriga med folk, vi krigar med teknologi” – starta klippet för att se soldaten Oleksandr berätta om läget just nu efter två år av krig i Ukraina. Foto: SVT

Soldaten Oleksandr i Ukraina: ”Ett år i krig är ungefär som tio år i livet”

Uppdaterad
Publicerad

På dagen för två år sedan vaknade Oleksandr och hans fru Anna av kraftiga smällar i Kiev. På morgonen rastade han hunden, runt honom flydde människor. Sedan Ryssland anföll Ukraina är ingenting sig längre likt.

De har tidigare bott flera år i Örebro, och har lärt sig svenska här. Men några månader före kriget bröt ut var Oleksandr och hans fru Anna tillbaka i hemlandet, och Ukrainas huvudstad Kiev. De valde att stanna.

Nu, två år senare, är han stationerad en bit utanför huvudstaden. I Kiev finns hans fru och numera också deras lilla dotter.

Kriget i Ukraina

Starta klippet för att höra Oleksandr berätta om sin vardag i krigets Ukraina.

Efter Rysslands invasion tog Oleksandr omgående värvning i civilförsvaret. De har brist på vapen, men tillgången på mat och mediciner är god.

– Vi är trötta, väldigt trötta. Men vi är som en familj, vi har respekt för varandra. Ingen är högre eller lägre än någon annan. Vi är ju civila som försvarar landet frivilligt.

Döda och skadade kollegor i kriget

Under åren har kollegor skadats och dödats. Själv har han klarat sig från att skadas allvarligt, däremot har hälsan påverkats.

– Hälsan är inte den bästa efter de här åren. Jag har diabetes och det har blivit mycket sämre. Jag känner mig inte frisk.

Ser du något slut på kriget?

– Nej, tyvärr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet