Solelentusiasten hoppas få se fler med solpaneler

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i centrala Askersund bor solelentusiasten Örjan Wahlström. Han har bytt ut sin gamla häck mot ett 32 meter långt ”staket” av solpaneler.

– Jag har länge tänkt på det. Vi har en stor byggplats bredvid, och här finns det en stor parkering och cykelväg också. Nu har jag både insynsskydd och solenergi, säger Örjan.

Solceller omvandlar solljus direkt till el i form av likström. När solen skiner producerar man egen el. När solen inte skiner köper man el via ett elbolag, precis som vanligt. Med ett webbaserat driftövervakningssystem har Örjan full kontroll över produktionen.

– Det är faktiskt effektivare att ha solceller på ställning och inte på taket, säger Örjan. De behöver kylas ner, och det är kallare nära marken.

Jakten på kilowattimmar

Familjen kommer att sälja el på sommaren och köpa på vintertid. Örjan räknar med att hans anläggning ska betala av sig på 7-8 år.

I sin jakt på kilowattimmar fortsätter Örjan att söka efter nya kreativa lösningar. Så småningom planerar han installera ännu fler solpaneler på sin tomt och hoppas att fler ska haka på och satsa på sol.

”Ett klockrent alternativ”

– Det är lite investering i början, men det är en klockrent alternativ, tycker jag.

– Nu kan jag inte dricka min kaffe i trädgård. Så fort är jag ute, stannar folk och vill prata, och är intresserade av solpaneler. Jag tror att snart kommer flera på gatan installera solceller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.