Foto: SVT

Solkatten kan orsaka brand

Uppdaterad
Publicerad

Att glasbitar och flaskbottnar kan starta skogsbränder är ju allmänt känt, men det finns också andra bränder där solkatten kan vara orsaken.

– Vid ett fall var det en badrumsspegel med förstoringsglas på ena sidan och den hade oturligt nog lyckats samla ihop solstrålarna som kom in i badrummet och fått brännpunkten rakt in i handdukarna. Det orsakade en brand, säger brandingenjör Anna Henningsson.

Den här typen av bränder kan vara svåra att förklara. Men i Storbritannien finns 125 fall de senaste fem åren som antyder att branden uppkommit genom så kallad solkatt, enligt Brandskyddsföreningen.

Två fall i Örebro

I Sverige finns få fall rapporterade och i Örebro finns det bara två fall av bränder som skulle kunna vara orsakade av sol och glas.

– Anlägger man brand ser man oftast spår av brandfarlig vätska eller annat som visar att det är onaturligt. En sådan här brand innehåller ju bara naturliga ingredienser och trasigt glas finns ju oftast vid alla typer av bränder. Det gör att det är väldigt svårt att identifiera det här som en brandorsak, säger Anna Henningsson.

Ganska små risker

Det finns rapporter om speglar som antänt tyg och vattenfyllda glas som orsakat brand.

– Eftersom att vi vet att vatten i skålar utav glas skulle kunna bryta de här strålarna så ska man väl undvika det när solen ligger på. Sedan tror jag att riskerna är ganska små att man ska pricka att solen står exakt som den ska stå och att man har något brännbart material i närheten, säger Anna Henningsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer