Arkiv. Såhär välmående är inte alla älgkalvar efter den torra sommaren. Därför kan det bli aktuellt att utöka jakten. Foto: Lars Pehrson / TT

Sommartorkan gör att fler älgkalvar kan behöva skjutas

Uppdaterad
Publicerad

Den torra sommaren har lett till att många vilda djur farit illa av bristen på mat. Foderbristen ser också ut att hålla i sig vilket drabbar älgstammen hårt.

– Älgar är det klövdjur som är minst anpassat till värmen, säger vilthandläggare Caroline Lundmark på Länsttyrelsen i Örebro. Årskalvarna är de svagaste och drabbas hårdast.

Länsstyrelsen i Östergötland har redan gått ut till älgjägarna med en uppmaning att skjuta så många som möjligt för att de ska slippa lida.

Lidande djur ska alltid avlivas

I Örebro har man beslutat att vänta in rapporter från jägarna när det gäller skicket på kalvarna.

– Vi lämnar det till jägarna som är ute i skogen. Om man hittar många små kalvar i dåligt skick och bedömer att det är nödvändigt att öka på tilldelningen så kan vi ändra den nuvarande.

Caroline Lundmark understryker att djur som lider alltid ska avlivas.

– Om en jägare ser ett djur som är i riktigt dåligt skick har de rätt att skjuta det på en gång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.